به گزارش نقطه تسلیم، الموت قزوین در این سالهای گذشته با انواع مشکلات دست و پنجه نرم میکند که مهمترین آن زیرساختهای حملونقل، آبرسانی، گازرسانی و امکانات ارتباطی مانند اینترنت است، تا جایی که برخی از روستاهای این منطقه با مشکلاتی مانند کمبود امکانات اولیه در زمینه بهداشت مواجه هستند.
علاوه بر مشکلات سخت افزاری، بخش الموت با انواع مشکلات نرم افزاری نیز مواجه است که بخش عمده آن را باید در آسیبهای اجتماعی، فرهنگی و حتی معیشتی نام برد.
به نظر میرسد الموتی که میخواهد مقصد گردشگران داخلی و خارجی باشد، از سوی مدیران و متولیان به فراموشی سپرده شده که میتواند توسعه این بخش را با چالشی جدی مواجه سازد.
برای اطلاع از این جزییات به سراغ یکی از امامان جماعت این بخش رفتیم که عمر خود را صرف کارهای جهادی و مطالبهگری در راستای احیای حقوق عامه کرده است، حجت الاسلام سعید عباسی با سابقه حضور در روستاهای هنیز، آتان، کلایه و چاله در ادامه به سوالات خبرنگار نقطه تسلیم پاسخ میدهد:
نقطه تسلیم. لطفا بفرمایید عمده چالشها و آسیبهای اجتماعی حوزه الموت شرقی چیست؟
اگر بخواهیم به عمده مسایل و مشکلات حوزه الموت بپردازیم باید ابتدا به کمبود محیط آموزشی، کلاسهای درس، اماکن ورزشی و فرهنگی اشاره کنیم.
همچنین نبود مدیران متخصص در ادارات الموت نیز آسیب بزرگی است، به عنوان مثال معمولا مدیران دسته دوم و سوم را برای الموت انتخاب میکنند و مدیری که جوان و نخبه باشد، برای الموت درنظر گرفته نمیشود.
نداشتن بودجه مناسب چالش مهم دیگری است که گریبانگیر الموت شده است، البته اگرچه استان قزوین در مجموع بودجه نامناسبی دارد، اما به طور مثال در آموزش و پرورش و بهزیستی، الموت خیلی در مضیقه است، چراکه مشاهده شده برای برخی روستاها برای خرید یک بخاری در مدرسه درمانده شده و اعتباری برای شور و نشاط مدارس وجود ندارد.
توجه نکردن به جاذبه های گردشگری، یکی از بزرگترین اشتباهاتی است که از سوی مدیران استان قزوین انجام میشود، چراکه برای گردشگری الموت هیچ کاری نکردند، ما به روستای آتان ماسوله میگوییم، تا به امروز برای بافت سنتی روستای آتان چه کاری انجام شده است؟ من میگویم هیچ و اگر از شهرهای دیگر به الموت بیایند هیچ اتفاقی نیفتاده است، اگرچه اینجا طبیعت بکری دارد، اما برای هیچکدام از جاذبه های گردشگری مثل اوان اتفاقی نیافتاده و در مجموع هیچ نوآوری در گردشگری منطقه الموت به چشم نمیخورد.
ما به روستای آتان ماسوله میگوییم، تا به امروز برای بافت سنتی روستای آتان چه کاری انجام شده است؟ من میگویم هیچ و اگر از شهرهای دیگر به الموت بیایند هیچ اتفاقی نیفتاده است.
نبود اشتغال مناسب برای جوانان و مهاجرت به شهرها از دیگر مشکلات بخش الموت است، خب بنده به واسطه شغلی که داشتم، با مردم ارتباط بیشتری داشتم، من امروز میتوانم از هر روستا ۱۰ جوان معرفی کنم که به شهر رفته است، درحالی که خودشان دوست دارند در الموت بمانند، اما چون کار و اشتغالی نیست، این افراد به شهرهای اقماری مثل شریف آباد رفته و منزلی را اجاره کرده و اگر خوش شانس باشد شرکتی پیدا کرده و روزمزد کار میکنند.
درحالی که در حوزه کشاروزی ظرفیتهای فراوانی وجود دارد، چون تجربه نیز ثابت کرده که تسهیلات خیلی پایین امکان اشتغال برای جوانان فراهم نمیکند. به عنوان مثال با ۱۵۰ میلیون تومان چه کاری می توان انجام داد؟
نقطه تسلیم. لطفا در مورد معضلات و آسیبهای فرهنگی در الموت توضیح دهید
هیچ یک از دستگاههایی که متولی کار فرهنگی و تربیتی هستند از ۱۰ سال گذشته تا به حال گزارشی از روند برنامههای خود در الموت ندادهاند و این نشان دهنده آن است که هیچ گاه در الموت مسوولان مربوطه کارنامه مناسبی برای کار فرهنگی نداشتند.
بیش از ۱۰ دستگاه داریم که وظیفه دارند کارهای فرهنگی انجام دهند، اوقاف، حوزه علمیه و بسیج و تبلیغات اسلامی و غیره، سازمان تبلیغات همین الان بگوید در این ۱۰ سال این کارها را انجام دادم و بازخورد داشته است، مساجد الموت همانند شهرها درحال خلوت شدن است، برای حضور بیشتر مردم در راهپیمایی هیچ اقدامی انجام نمیدهند، درحالی که مردم الموت معتقد و انقلابی هستند و اینجا باید دستگاه متولی از ظرفیت مردمی استفاده کند؛ مساجد الموت تقریبا تعطیل است و به جز ماههای محرم و صفر کارهای فرهنگی در این مکانها صورت نمیگیرد.
تسهیلات خیلی پایین امکان اشتغال برای جوانان فراهم نمیکند. به عنوان مثال با ۱۵۰ میلیون تومان چه کاری می توان انجام داد؟
از طرفی ما شاهد افزایش فقر، طلاق و اعتیاد هستیم، بیتوجهی مسوولان به بنیادهای سنتی خانواده به صورت کاملا مشهود قابل رصد است، چون طیف الموتیهای سنتی بسیار دیندار هستند و عفاف و حجاب در خانوادهها جاری است، توقع این است در شرایطی که بنیانهای قوی خانوادگی داریم، این سنتها در خانواده تقویت شود.
همچنین نبود برنامهای جامع و بلندمدت برای کار فرهنگی، نداشتن مدارس باکیفیت برای تربیت نوجوانان و جوانان و نبود مدارس غیر انتفاعی با رویکرد تربیتی از موضوعاتی است که همچنان مورد غفلت قرار دارد.
نقطه تسلیم. گردشگری تا چه اندازه در الموت رونق دارد؟ آیا گردشگری موجب نارضایتی مردمان منطقه شده است؟
گردشگری به عنوان کاری با برنامه ریزی که باعث جذب مخاطب شود تا بحال به شکل مناسبی انجام نشده است، با این نکته که بستر برای حضور گردشگران به طور مناسب وجود ندارد، به طور مثال هرساله در ایام نوروز با انبوهی از زباله در منطقه روبرو هستیم، این عدم بسترسازی باعث اذیت شدن مردمان بومی منطقه شده است.
ضمن اینکه با موضوعات و آسیبهای اجتماعی گردشگری روبرو هستیم، مسوولان توجه کنند که چطور موضوعی سال گذشته درحال تبدیل شدن به یک آسیب بزرگ بود که من از بیان مجدد آن خودداری میکنم، مدیران فقط میخواهند رفع تکلیف کرده و کاری انجام دهند، در شرایطی که مشروبات مصرف میشود، حضور یک روحانی حتی با بلندگو چندان اثرگذاری مطلوبی نخواهد داشت.
وقتی گردشگر می آید، فرهنگهایی را همراه خودش به منطقه میآورد و ۲ تا سه روزی در منطقه اقامت دارد، این فرهنگ به نوجوان و جوان بخش الموت منتقل شده و آسیبهای خودش را به دنبال دارد، بارها دوستان ما اعلام کردند که نه تنها از حضور این گردشگران منافع اقتصادی نبردند، بلکه با مسائلی مثل زباله، ترافیک و دعوا و درگیری و بی نظمی در منطقه مواجه شدهاند.
نقطه تسلیم. لطفا توضیح دهید وضعیت اشتغال و تولید در الموت چگونه است؟ آیا زنان روستایی و خانهدار در تولید و اشتغال نقش دارند؟ سهم جوانان روستایی در تولید و اشتغال چه میزان است؟
در مجموع به غیر از کشاورزی، تولیدات کمی در منطقه وجود دارد، در برداشت محصولات کشاورزی معمولا زنان از مردان بیشتر فعالیت دارند.
اگر بخواهیم کار کشاورزی را بررسی کنیم، ۷۰ درصد کار کشاورزی را بانوان انجام می دهند و پای ثابت اشتغال در روستاها بانوان هستند که در این حوزه نیز هیچ کار منسجمی برای تقویت اقتصاد و اشتغال این بانوان انجام نشده است.
۷۰ درصد کار کشاورزی را بانوان انجام می دهند و پای ثابت اشتغال در روستاها بانوان هستند.
نطه تسلیم. بیشترین تهدیدات اعتقادی و دینی در بین نسل جوان الموت کدام است؟
از همه مهمتر موضوع عفاف و حجاب است که در این حوزه شاهد آسیبهایی متعددی هستیم، اینکه یک هزار گردشگر وارد روستا می شود و یک نفر هم وارد مسجد نمیشود خود یک آسیب فرهنگی است، نبود برنامه فرهنگی باعث شده که هر گردشگری با دین و اندیشه و نوع خاصی از پوشش به فرهنگ منطقه آسیب بزند و شاهد تهدیدات متعدد مذهبی و اعتقادی باشیم.
نقطه تسلیم. از نظر امنیتی تا چه اندازه نیروی انتظامی در حل مسایل یاریگر است؟
نیروی انتظامی پرسنل کافی برای ایجاد نظم و امنیت در منطقه را ندارد، متاسفانه دادگاه در الموت آن شیخوخیت و بزرگی در منطقه را نتوانسته ایجاد کند و استفاده از حلقه معتمدان و ریش سفیدان در الموت شکل نگرفته است.
الموت شرقی حدود ۳۴ روستای پر جمعیت داشته و از هر روستا به روستای دیگر فاصله زیادی وجود دارد، اگر در هر یک از روستاها اتفاقی بیافتد، حداقل ۳۰ نیروی انتظامی لازم است که سریعا مداخله کند، درحالی که تنها ۲ تا سه گشت انتظامی وجود دارد که شامل یک کادر انتظامی و سرباز است، بارها شده که دعوایی رخ داده و پاسگاه به علت نداشتن نیروی کافی و ماموریت های متعدد نتوانسته از زوارک به گازرخان برسد.
اما اگر ریش سفیدانی در روستا وجود داشته باشند، به طور حتم دعوا و نزاع کاهش پیدا می کند، متاسفانه الان در منطقه الموت شرقی این فرهنگ بزرگی و ریش سفیدی از میان برداشته شده است؛ در سه سال گذشته هر روستایی چهار تا پنج بزرگتر داشت و الان دستگاه قضایی باید این مهم را تقویت سازد و رییس دادگاه باید به این مهم اهتمام ورزد.
نقطه تسلیم. عمده مطالبات و نارضایتی اجتماعی در منطقه الموت شرقی کدام است؟
جاده خراب، ضعف بهداشت درمان، نبود جایگاه زباله، عدم بکارگیری مدیران متخصص در ادارات منطقه و بی توجهی به حل اختلافات در دادگاه که باید به ان رسیدگی کنیم.
از مهمتر بهداشت و درمان است، من یکی از فرزندان پنج تا ۶ ماهه خودم را به علت همین ضعف بهداشت و درمان از دست دادم، فرزندم اواخر آذرماه تب کرده بود، خودرویی پیدا نشد و اتفاقا جاده خراب بود و هشت روستایی که در مسیر ما بود فاقد یک پزشک بود، در نتیجه نتوانستم به موقع فرزندم را به یک مرجعیت بهداشتی و درمانی برسانم و اکنون نیز خیلیها از این موضوع رنجیده خاطر میشوند.
در این چندسالی که اینجا هستم، یکی از دوستانم میگفت که همسرش می خواست وضع حمل کند، ابتدا تلاش کرد تا زاهویی در یکی از روستاها پیدا کند و پس از تماس با ۱۱۵ تا نیروهای اورژانس سر برسند، همسرش فوت کرده و تمام روستاییان را داغدار کرد.
من توقع ندارم یک پزشک دایم در این منطقه باشد، اما هر پنج تا ۶ روستا می تواند یک خانه بهداشت داشته باشد، ضمن اینکه خانه بهداشت باید واقعا فعال باشد و صرفا اسمی تاسیس نشود.
دانش آموخته علوم سیاسی، خبرنگار، تحلیلگر و فعال حوزه اجتماعی و فرهنگی