به گزارش خبرنگار نقطه تسلیم، وبسایت منطقه جنگی (TWZ) که یک مرجع بین المللی در ارائه تحلیلهای صنعت دفاعی و امنیت ملی است در یک یادداشت تحلیلی با عنوان “تصویری واضح تر از آسیب موشک های بالستیک ایران به پایگاه هوایی اسرائیل” به قلم مشترک توماس ندویک (Thomas Newdick) و تایلور راگووی (Tyler Rogoway) مینویسد:
تصاویر ماهوارهای از پایگاه هوایی نواتیم اسرائیل جزئیاتی از سطح تخریبی را که ایران در رگبار موشک های بالستیک خود در یک اکتبر به دست آورد را نشان می دهد، اما همچنین هیچ مدرکی برای تایید ادعاهای تهران در مورد انهدام جنگندههای رادارگریز F-35I Adir نیروی هوایی اسرائیل ارائه نمیکند.
از حدود ۱۸۰ موشک بالستیک – از جمله موشکهایی با طراحی بسیار پیشرفته – که توسط ایران پرتاب شد، تعداد قابل توجهی در اسرائیل فرود آمدند و موفق شدند چتر گسترده موشکهای ضد بالستیک این کشور را شکست دهند؛ این برخلاف حملات ایران در ماه آوریل است که طی آن فقط تعداد بسیار کمی از موشکها – عمدتاً با طراحی قدیمیتر – موفق شدند از طریق آن نفوذ کنند؛ در آن حمله، پهپادهای تهاجمی یک طرفه دوربرد نیز در حمله قرار گرفتند.
این بار کاملاً موضوع موشک بالستیک بود که با توجه به عملکرد ضعیف پهپادها منطقی است، ایران مدعی شد که موشکها در حمله اخیر به سمت تأسیسات نظامی اصلی اسرائیل از جمله مقر موساد، رادارهای پدافند هوایی و ۲ پایگاه هوایی کلیدی نواتیم و تل نوف هدف قرار گرفته شده است؛ این دقیقاً همان هدفی است که ما در نظر گرفتیم برای چنین حمله ای انتخاب می شود.
پایگاه هوایی نواتیم از نظر ادعای موفقیت ایرانیان بسیار برجسته بوده است، در حالی که تصاویر ماهوارهای بعدی آنچه را که در آنجا اتفاق افتاده روشن می کند، تاکنون تصاویری معادل از پایگاه هوایی تلنوف در دسترس قرار نگرفته است.
پوشش جزئی ابر از زمان حمله، خروجی تصاویر با وضوح بالا را محدود کرده است، اسرائیل مدعی شده که تاسیسات هوایی آن تحت تأثیر این حملات قرار نگرفته است؛ در این میان، تحلیلگران اطلاعاتی و تصویری منبع باز، تصاویر ماهوارهای نواتیم را بررسی کرده اند، که ناوگان F-35 و هواپیماهای پشتیبانی الکترونیکی با ارزش IAF و همچنین هواپیماها و سایر هواپیماها را در خود جای داده است. به گفته دکر ایولث، تحلیلگر استراتژیک در مرکز تحلیلهای دریایی (CAN)، معتقد است که “حداقل ۳۳ دهانه برخوردی محتمل نشان داده می شود که احتمالاً تاثیرات بیشتری در حال حاضر توسط ابرها پنهان شده است.” به عقیده ایولث ، تعداد کل تأثیرات احتمالاً نزدیک به ۴۰ بوده است.
این عدد به ویژه در مقایسه با حملات ایران در ماه آوریل قابل توجه است که تنها پنج اصابت موشک تایید شده به نواتیم موفق بود، چیزی که کاملاً مشخص نیست این است که ایران دقیقاً چه چیزی را در پایگاه هوایی نواتیم هدف قرار داده است و آیا هدف از کلاهکهایی که در آنجا اصابت کرد هدف قرار دادن آشیانهها، ساختمانها یا سایر نقاط خاص بوده که موفق به انجام این کار نشدند.
ایولث به «خوشهبندی» تأثیری در اطراف مناطقی از جمله روکشها و آشیانههای جنگنده اشاره میکند، اگرچه این قطعی نیست، با این حال، یک آشیانه به وضوح ویران شده است.
نمایی از خط پرواز آزاد برای ساکنان بزرگتر پایگاه در یک روز عادی:
ایران دارای موشکهای بالستیک با کلاهکهای مانور است و حملات گذشته توسط انواع موشک با برد کوتاهتر دقت شگفتآوری از خود نشان داده است، بنابراین قطعاً تلاشهایی برای هدفگیری نقاط خاصی در اطراف پایگاه انجام شد؛ با این حال، حمله دقیقاً در فواصل بسیار بیشتر با موشکهای پیچیدهتر، قطعاً راهبرد سختتری است.
ایولث در تحلیل خود از آنچه که آخرین رگبار موشکی علیه پایگاه هوایی نواتیم واقعاً به دست آورد، به این نتیجه می رسد که بیشتر مناطق ضربه یا به طور کامل از دست رفته یا به سادگی به مسیرهای اطراف پایگاه برخورد کردهاند، که اکثر آنها اکنون تعمیر شدهاند. آنها به یک آشیانه هواپیمای سوخترسان و چند ساختمان ضربه زدند”، یک ساختمان پشتیبانی در انتهای جنوبی پایگاه قطعاً مورد اصابت قرار گرفته و بخشی از آن را ویران کرده است، در حالی که ساختمان دیگری در ضلع شرقی پایگاه نیز مورد اصابت قرار گرفته است و نشانه هایی از آسیب احتمالی سنگین دیده می شود.
همچنین تعداد زیادی از اصابتها در اطراف یک منطقه ذخیرهسازی هواپیما دیده میشود، اگرچه این هواپیماها در فضای باز پارک شدهاند که نشان میدهد ممکن است دیگر فعال نباشند، در مورد F-35 های بسیار باارزش – که طبق برخی گزارش های ایرانی، ۲۰ فروند از آنها منهدم شدند – به نظر می رسد آسیب در اینجا تا حد زیادی محدود به برخی از دهانه های مجاور ردیف پناهگاه هایی است که هواپیما را در خود جای داده است.
حتی اگر کلاهک های بیشتری به پناهگاه ها اصابت کرده و منفجر شده باشند، به احتمال زیاد اکثر F-35ها زنده میماندند، زیرا آنها تقریباً به طور قطع قبل از حمله موشکی در هوا بودند، در غروب حملات، تقریباً تمام سوخترسانهای نیروی هوایی اسرائیل در هوا در سواحل پرواز کردند، که نشان میدهد آنها درگیر تکمیل هواپیماهای جنگی بودند که از پایگاههایشان خارج شده بودند.
F-35 باید دارایی های دارای اولویت برای پشتیبانی سوخترسانها باشد تا آنها را از تخریب احتمالی در زمین نجات دهد، از میان تمام هواپیماهایی که ایران هدف قرار میدهد، آنها در صدر فهرست قرار خواهند گرفت، زیرا بیشترین تهدید برای رژیم جعلی به شمار میروند و از سوی نیروی هوایی بینالمللی بسیار ارزشمند هستند.
با این حال، برخی ادعا میکنند که همه اف-۳۵ها قبل از رسیدن موشکها پایگاه را تخلیه کردند، این تقریباً یک تصور غیرممکن است زیرا همه هواپیماهای جنگنده، و به خصوص انواع بسیار پیچیده نسل پنجم، مقدار زیادی تعمیر و نگهداری مداوم را انجام می دهند.
بخشی از ناوگان به دلیل خدمات عمیق، در انتظار قطعات و سایر مسائل در زمان معین از کار افتاده و پرواز آنها را غیرممکن می کند؛ با این حال، برخی از جتهای زمینگیر شده را میتوان در بسیاری از موارد به مکانهای غیرمحتمل در اطراف پایگاه منتقل کرد تا در صورت وجود زمان برای محافظت از آنها کمک کند.
با نگاهی کلی به پایگاه هوایی نواتیم، تا آنجا که به اسرائیل مربوط می شود، خبرهای خوب و بد وجود دارد، این پایگاه ضربات زیادی را متحمل شد، که نشان می دهد دفاع موشکی بالستیک اسرائیل، حداقل تا حدی، تحت تأثیر قرار گرفته است، همه اینها تعجب آور نیست، همانطور که بارها پس از اولین حمله در آوریل اشاره کردیم، در حمله بعدی از تاکتیکهای جدید استفاده میشود، با دفاع موشکی بیش از حد اشباع و تمرکز بر تعداد کمی از اهداف نظامی منطقه بزرگ در مکان های دوردست – به ویژه پایگاه های هوایی – احتمالاً اساس حمله آینده است.
فقدان خسارت ممکن است به دلیل مشکلات ذاتی در هدف قرار دادن یک پایگاه هوایی در چنین مسافت طولانی باشد یا ممکن است به سطح بالای شکست و دقت پایین موشکهای بالستیک دوربرد ایران اشاره کند، همیشه این امکان وجود دارد که ایران عمداً مناطق هدف را انتخاب کرده باشد، نه ساختارها یا اشیاء خاصی را برای کاهش احتمال یک ضد حمله بزرگ، در حالی که همچنان اهداف تبلیغاتی خود را در داخل و در سراسر خاورمیانه انجام می دهد، با این حال، این احتمال کمتر به نظر می رسد.
همچنین باید تلاشهای اسرائیل برای دفاع در برابر حملات موشکی ایران را فراتر از استفاده از دفاع موشکی بالستیک آن – و همپیمانانش – در نظر بگیریم. اسراییل تقریباً به طور قطع از جنگ الکترونیکی مانند اختلال در جیپیاس و تاکتیکهای ” اخلال در پرتاب” برای کاهش توانایی موشکهای بالستیک ایران از طریق ابزارهای غیر جنبشی استفاده خواهد کرد، همچنین ممکن است به سادگی، در این مناسبت، پایگاه هوایی نواتیم – و اسرائیل – واقعاً خوش شانس باشند.
اما نکته اصلی این است که ایران نشان داده است که میتواند با موشکهای بالستیک متعدد به اسرائیل حمله کند. اگر همین موشکها مناطق غیرنظامی را هدف قرار می دادند، تلفات جانی می توانست بسیار شدید باشد؛ اگر آنها علیه اهداف زیرساختی منطقه گسترده قرار گیرند، آسیب نیز می تواند بسیار مشکل ساز باشد.
اکنون نگرانی اسرائیل نه تنها این است که ایران بتواند به او حمله کند، بلکه این است که ایران تعداد موشکهای موجود در انبار خود را افزایش دهد، دقت آنها را افزایش میدهد و آنها را در برابر اقدامات متقابل سختتر میکند تا به تهدیدی بزرگتر تبدیل شود.
چنین استفاده بزرگ در دنیای واقعی مانند این حمله اخیر، داده های حیاتی را در مورد چگونگی بهبود این سیستم های دور برد که به سرعت در حال توسعه هستند، در اختیار ایران قرار می دهد، با توجه به اینکه اسرائیل در هر زمانی آماده واکنش متقابل است و ایران نیز تهدید میکند که در صورت انجام این کار، زیرساختهای حیاتی اسرائیل را از بین خواهد برد، رگبار دیگری در آینده نزدیک ممکن است رخ دهد.
پژوهشگر حوزه مدیریت و کارآفرینی، خبرنگار