به گزارش خبرنگار نقطه تسلیم، کارخانههای فولاد جز صنایع آب بر محسوب میشوند و بر اساس بهینه کاوی در سراسر جهان، معمولا این صنایع در کنار دریا و نزدیکی منابع آبی عظیم راه اندازی میشوند.
راه اندازی و توسعه چنین کارخانجاتی در نواحی خشک و کم آب نه تنها محیط پیرامونی را با تهدید جدی مواجه میسازد، بلکه بر خلاف سند آمایش سرزمین میتواند روند توسعه را تعویق بیندازد.
بهره برداری از صنایع فولاد در استان قزوین که با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند، نمونهای از همین موارد است که متاسفانه جدیدا نیز با وجود هشدارهای فراوان در خصوص منابع آب زیرزمینی، باز هم شاهد زمزمههایی در این رابطه هستیم.
چندی پیش خبر تاسیس یک واحد تولیدی فولاد در مجاورت شهرک صنعتی لیا بازخوردهای متفاوتی در رسانهها و فضای مجازی استان به همراه داشت که موجب دل نگرانی دغدغه مندان محیط زیست و دشت قزوین شد.
استان اجازه ندارد صنایع آب بر اضافه کند
فاطمه محمدبیگی، نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی در یک فیلم ویدیویی اظهار کرد: استان قزوین مدتها است که دچار پدیده فرونشست شده و میزان آن در نقاط مختلف استان بین نیم تا ۱۷ سانتی متر گزارش شده است.
وی در ادامه با اشاره به اثرات محیط زیستی در استان قزوین گفت: توسعه صنایع آب بر میتواند به افزایش فرونشست منجر شده و ذخیره آبهای زیرزمینی را به قهقرا ببرد.
محمدبیگی تاکید کرد: بر اساس سند آمایش استان اجازه نداریم صنایع آب بر اضافه کنیم.
مجوز تاسیس بر عهده اداره کل صمت و مجوز بهره برداری با محیط زیست است
محسن رستمی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت قزوین نیز در خصوص ساخت یک کارخانه فولاد در نزدیکی شهرک صنعتی لیا گفت: این یک طرح قدیمی بوده و تاکنون در این خصوص اتفاقی نیافتاده است، با این نکته که اداره کل حفاظت محیط زیست مخالف این طرح بوده و اتفاق جدیدی رخ نداده است.
وی با بیان اینکه هر دستگاه اجرایی مجوز خودش را میدهد، ادامه داد: اداره کل صمت نیز مسوول مجوزهای صادره از سوی این دستگاه بوده و محیط زیست نیز بر اساس شاخصهای زیست محیطی مجوز صادر میکند.
رستمی با بیان اینکه در مورد کارخانه فولاد در نزدیکی شهرک صنعتی لیا، مجوز تاسیس صادر شده و این کارخانه هنوز به بهره بردای نرسیده است، بیان کرد: برای بهره برداری از این کارخانه سازمان محیط زیست هم باید مجوز بدهد.
رستمی مدیرکل صمت: در زمان تغییر کاربری توافق شد بخش ذوب از فرایند این کارخانه حذف شود.
این مسوول تصریح کرد: کارخانه مورد نظر با شهرداری قزوین توافق کرده تا از تصفیه فاضلاب استفاده کند و سوابق نشان میدهد در زمان تغییر کاربری توافق شده بخش ذوب از فرایند این کارخانه حذف شده و فقط بخش نورد فعالیت داشته باشد.
به گفته مدیرکل صنعت، معدن و تجارت قزوین، صنایع فولاد نسبت به صنایع دیگر آببر بوده و این طرح با مخالفت محیط زیست روبرو است.
محمدرضا محمدحسینی، مدیرعامل شهرک صنعتی لیا نیز در این رابطه میگوید: این طرح هنوز تایید نشده و شروع به کار نکرده است، با این حال این کارخانه اکنون در حال ساخت بوده و بعید میدانم مجوز گرفته باشد.
وی ادامه داد: مدیران کارخانه نزدیک به ۱۰ سال است که بدنبال راه اندازی هستند و معلوم نیست این کارخانه چه زمانی راه اندازی شود.
به گفته محمدحسینی، این کارخانه در مجاورت شهرک صنعتی لیا قرار دارد و در محدوده این شرکت نیست و به اداره کل صمت مرتبط میشود.
درنگ: شایسته است است مدیران استان در تصمیم گیری های خود اسناد بالادستی همانند سند آمایش استان و برنامه هفتم پیشرفت را مد نظر قرار دهند و تصمیم سازیها را تنها بر مبنای یک بعد توسعه اقتصادی و اشتغالزایی نبینند، چه بسا چنین تصمیمهای تک بعدی اثرات مخربی برای شهروندان و تبعات جبران ناپذیری برای نسل آینده خواهد داشت.
پژوهشگر حوزه مدیریت و کارآفرینی، خبرنگار