به گزارش خبرنگار نقطه تسلیم، عفاف و حجاب یکی از موضوعات متعدد مدیریت فرهنگی در جامعه اسلامی ایران است که بنا به برخی دلایل داخلی و خارجی، طی چند سال گذشته هنجار شکنی در این حوزه افزایش یافته است.
از چهارشنبههای سفید بدون روسری گرفته تا آزادیهای یواشکی، زن، زندگی آزادی و در نهایت برهنه شدن یک زن در دانشگاه علوم و تحقیقات تهران که چند روز گذشته رخ داد، همگی بیانگر هنجارشکنی برنامه ریزی شده دشمن از سالهای گذشته تاکنون بوده است.
در هر جامعهای فهرستی از بایدها و نبایدها وجود دارد که افراد آن جامعه ملزم به رعایت آنها هستند که در اصلاح به آن هنجار میگویند، این بایدها و نبایدها در برخی موارد به عنوان قانون بروز و ظهور کرده و در برخی موارد قانون مصوب در کشور نیست، اما خود اعضا جامعه این موارد را رعایت میکنند.
مطالعات و بررسیها نشان میدهد که حتی در کشورهایی که برای ما نماد آزادی هستند، محدودیتهایی وجود دارد و اینگونه نیست که هیچ قانونی حکم فرما نباشد و در آنجا آزادی مطلق باشد که این از دیدگاه منطقی نیز صحیح نیست.
این نوع از هنجارشکنی که فرهنگی محسوب میشود، چند سالی است که توسط دشمنان جمهوری اسلامی ایران برنامهریزی و توسط عوامل داخلی آنها اجرا میشود، در حالی که اگر عامل خارجی در این موضوع دخالت نکند، ایران و ایرانی که ملتی باعفت است، چنین هنجارشکنی هایی را بروز نمیدهد.
حال آنکه قدرتهای بزرگ دنیا برای تسلط خود بر سایر کشورها به تناسب آن اهداف خود را برنامه ریزی و پیاده سازی میکنند که رویه در کشورمان با تضعیف زن مسلمان از طریق تضعیف حجاب بوده تا نقش موثری که یک زن ایرانی میتواند داشته باشد،فراموش شده و به حواشی توجه کند.
در راستای مدیریت عفاف و حجاب در جامعه اسلامی ایران، طرحهای مختلفی همچون نور اجرا شدو اخیراً نیز در شهریور ماه سال جاری نمایندگان مجلس شورای اسلامی لایحه یک فوریتی حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب (حمایت از سلامت اجتماعی) را برای اجرای آزمایشی سه ساله تصویب کردند که هنوز ابلاغ نشده است.
با توجه به اهمیت موضوع فرهنگ در جامعه و به دنبال بررسی وضعیت عفاف و حجاب در استان قزوین به سراغ یکی از فعالان فرهنگی حوزه عفاف و حجاب رفتیم؛ مهدی اسماعیل پور در ادامه به سوالات خبرنگار نقطه تسلیم پاسخ میدهد:
نقطه تسلیم. وضعیت عفاف و حجاب را در استان قزوین چگونه ارزیابی میکنید؟
استان قزوین به علت بافت فرهنگی و سنتی، نسبت به تهران و کرج وضعیت بهتری دارد، اما این دلیل بر پاک بودن و پاکسازی کل شهر نیست؛ متاسفانه در خیابانهای خیام، دانشگاه، ملاصدرا، پونک، بلوار و فردوسی به وفور بیحجابی را مشاهده میکنیم که درصدی از آنها را دختران و درصد کمتری را زنان با سن بالا تشکیل میدهد.
پنج شنبهها و جمعهها گردشگران و مسافرانی که مخصوصاً از تهران و کرج به قزوین میآیند، متاسفانه چهره شهر را زننده و ناهنجار میکنند که باید مورد پیگیری و بررسی قرار گرفته و برخورد جدی با آنها صورت پذیرد.
نقطه تسلیم. به نظر شما در مدیریت عفاف و حجاب چه باید کرد و چگونه باید عمل کرد؟
بحث عفاف و حجاب در سنین کمتر یک موضوع فرهنگی است، اما در سنی که فرد بد و خوب را تشخیص میدهد مانند دانشجویان، کارمندان، معلمان و فرهنگیان جامعه باید از طریق قانون برخورد شود، به طوری که باید اقدامات توبیخی صورت گیرد و اجازه نداد تا این مسئله به حال خود رها شود.
در خصوص بچهها و دانش آموزان دبیرستانی باید در مدرسه توسط پرسنل فرهنگی و مدیریت، مطلب گوشزد شده و مخاطرات آن گفته شود، به طور قطع باید محسنات حجاب گفته شود و یک برخورد انظباطی مناسب صورت بگیرد تا شاهد کشف حجاب بچه مدرسهایها نباشیم.
نقطه تسلیم. در مورد طرح نور بفرمایید چقدر موفق بوده است؟ موانع اجرا چیست؟
طرح نور که در دوره شهید رییسی اجرا شد، خیلی موفق بود، نه اینکه ۱۰۰ درصد کار انجام شد، اما بی تاثیر نبود.
موضوع کشف حجاب به شکل دومینو بود و افراد در این موضوع از یکدیگر حالت تبعیت میکنند، در شرایطی که بی حجابی در مد جامعه شده و درحال عرفی شدن بود، با اجرای این طرح وضعیت خیلی بهتر شد، اما کشف حجاب ریشه کن نشد، به نظر من اگر این لایحه عفاف و حجاب پیاده شود و مردم عمل نکنند دوباره باید طرح نور با قوت و استقامت بیشتری اجرا شود.
نقطه تسلیم. وضعیت مطالبه گری در موضوع عفاف و حجاب در استان قزوین چگونه است؟ چه آسیبها و فرصتهایی در آن وجود دارد؟
خیلی رضایت بخش نیست و متاسفانه جمعیت کثیر و مومن قزوین در این موضوع مشارکت نمیکنند، در تجمعات مطالبه گری افراد محدودی شرکت میکنند و اکثریت حضور ندارند.
آنهایی که واقعا دغدغه مند و دلسوز هستند شرکت میکنند و متاسفانه مطالبه گران حوزه عفاف و حجاب در استان قزوین اتحاد و انجسام ندارند و بیشتر در فضای مجازی ابزار نارحتی میکنند و دردل میکنند اما در فضای حقیقی این گونه نیست.
هر چه قدر حضورمان را در کف جامعه کمتر کنیم، ولنگاری کشف حجاب در جامعه بیشتر شده و کم کم به حالتی میرسد که آنها این قله را فتح خواهند کرد، من در گروههای حقیقی و مجازی اعلام میکنم که هرچقدر حضور افراد دلسوز در کف جامعه کمرنگ تر باشد، رنگ و لعاب دین در جامعه بیشتر از بین خواهد رفت.
پژوهشگر حوزه مدیریت و کارآفرینی، خبرنگار