• امروز : شنبه, ۱۶ فروردین , ۱۴۰۴
  • برابر با : Saturday - 5 April - 2025
2
نقطه تسلیم بررسی کرد:

سقوط سریال «پایتخت ۷» از ارزش‌های اسلامی

  • کد خبر : 2719
  • 16 فروردین 1404 - 1:24
سقوط سریال «پایتخت ۷» از ارزش‌های اسلامی
فصل هفتم سریال پایتخت که اواسط نوروز امسال از شبکه اول سیمای ملی پخش می‌شود، نسبت به فصل‌های گذشته با انواع تهاجم فرهنگی و اعتقادی از ارزش‌های اسلامی سقوط کرده است.

به گزارش نقطه تسلیم، هفتمین فصل از سریال پایتخت به کارگردانی سیروس مقدم بعد از اتمام شب‌های احیا و مراسم شب قدر بعد از ساعت ۲۲ از شبکه اول سیمای ملی پخش شد.

به طور معمول شبکه اول سیما نسبت به سایر شبکه‌های تلویزیونی، برنامه‌هایی در تراز جمهوری اسلامی‌ پخش می‌کند که متاسفانه ایندفعه واکنش‌های مردمی نشان داد که این مهم در سریال «پایتخت ۷» رعایت نشده است.

مجموعه تلویزیونی پایتخت که برای مخاطب خانواده تهیه شده است، با صرف هزینه‌های چند میلیاردی به جای ترویج سبک زندگی صحیح، از منظر آموزه‌های اخلاقی و اسلامی با روند نزولی همراه بوده است.

متاسفانه با وجود آنکه در توضیحات این سریال نوشته شده که مناسب برای بالای ۱۳ سال است، اما در شبکه ملی به دلایلی نامعلوم این محدودیت سنی هرگز عنوان نشد.

از هم گسیختگی خانواده‌ها

گرما و محبت در روابط بین اعضا نسبت به گذشته کاهش یافته و یا بسیار کمرنگ شده است، رحمت (هومن حاجی‌عبداللهی) از زن خود طلاق گرفته و اکنون علاوه بر بدهی مهریه و آرایشگری سیار سرپرستی سه فرزند سه قلو را برعهده دارد، بهتاش (بهرام افشاری) در ابتدای عقد و نامزدی همسر خود را سرکار گذاشته و متواری است و بعدها معلوم می‌شود که با یک میمون به عنوان حیوان خانگی زندگی می‌کرده است.

ارسطو (احمد مهران فر) مثل افراد بی‌خانمان با زنی ازدواج کرده و درون یک اتوبوس مجلل و مسافرتی در یک ناحیه جنگلی و حاشیه شهر زندگی می‌کند.

چهره افسرده و خسته هما (ریما رامین فر) از ابتدای مجموعه و تا یازدهم نشان می‌دهد که او همانند گذشته در بین خانواده تاثیرگذار نیست و باری از غم و مشکلات او را زمین گیر کرده است.

استفاده از برخی نمادهای فراماسونری

کاربران فضای مجازی معتقدند که در این مجموعه برخی از نمادهای مرتبط با فرقه فراماسونری، انجمن مخفی ایلومیناتی و مباحث شیطان پرستی نشان داده شده است، به عنوان مثال قرارگیری دستان ارسطو به شکل شاخ دار در هنگام بازی مافیا بسیار بحث برانگیز شد، همچنین در این فیلم هنگامی که ارسطو با هما در چایخانه صحبت می‌کند، تصویری از بز شاخدار در بالای آن‌ها وجود دارد که نماد «بز بافومت» در مکاتب انحرافی است.

تبلیغ بازی مافیا برگرفته از کشور روسیه

در قسمت دوم این مجموعه تلویزیونی اعضای خانواده دور یکدیگر نشسته و درحال بازی مافیا هستند، این بازی روسی بر مبنای روانشناسی و استدلال در سال ۱۹۸۶ توسط دیمیتری دیویدوف ساخته شد.

بازی مافیا تماما در مورد فریب و نیرنگ و نقش پدرخوانده‌ها و شهروندان در اداره یک شهر است، موضوعی که در تاریخ و فرهنگ ایرانیان جایگاهی ندارد و به راستی جای تعجب دارد که شبکه اول سیما چگونه به ترویج چنین بازی‌ وارداتی در بین خانواده‌ها اقدام می‌کند؟

ضمن اینکه نشان دادن علامت لایک (LIKE) و دیسلایک (DISLIKE) به معنای پسندیدن و نپسندیدن کاملا وارداتی بوده بر خلاف عرف و فرهنگ ایرانیان است، چون این علامت در ایران و در فرهنگ لغت معین به معنای «بیلاخ» بوده که جنبه منفی دارد.

بی‌احترامی کوچکترها نسبت به بزرگترها

یکی از نکات ضدفرهنگی در هفتمین فصل از سریال پایتخت، بی‌احترامی کوچکترها نسبت به بزرگترها است، به عنوان مثال رحمان و رحیم (مصطفی و مجتبی بلال حبشی) مدام به برادر بزرگتر خودشان یعنی رحمت بی‌احترامی کرده و حتی او را بابت طلاق همسرش تحقیر می‌کنند، یکجای دیگر او را متهم به مصرف گل (نوعی ماده مخدر) می‌کنند.

نیکا (سونیا حسینی) دختر نقی معمولی که با دولت یک فرد تاجیکستانی ازدواج کرده است، در تماس تصویری و هنگامی که کنار مادر و پدرش نشسته است، همسرش را از راه دور می بوسد، موضوعی که در فرهنگ ایرانی نوعی حرمت شکنی به حساب می‌آید، حتی در کشورهای اروپایی بوسیدن همسر در مقابل والدین به هنجارهای فرهنگی خانواده و سطح راحتی والدین بستگی دارد، بنابراین در جامعه‌ای باحیا و قاعده‌مند ایران چنین رفتاری در تلویزیون تعجب برانگیز است.

عبارت معروف اگزیستانسیالیسم در کلام هما

هما در قسمت پنجم جمله «هرکی مسئول زندگی خودشه» را ۲ تا سه مرتبه تکرار می‌کند که بر گرفته از فلسفه سارتر فیلسوف فرانسوی است، این عبارت که کامل آن «هرکسی مسئول زندگی خودش است» را یادآوری می‌کند، در اصل یادگار ژان پل سارتر فرانسوی و فلسفه اگزیستانسیالیسم است، در دین اسلام و قرآن تاکید شده که هرکسی مسئول اعمال خویش است، یعنی مسئولیت ما به عنوان انسان دوساحتی بر روی اعمال بوده و نه زندگی مادی، بنابراین چنین عبارتی تاکید بر اومانیسم و نحله‌های فکری غرب دارد.

استفاده از چهره برخی بازیگران زن هالیوودی

در قسمت سوم از این سریال مامور بهزیستی به خانه معمولی می‌آید، نقی برای او در مورد دوران ورزش می‌گوید و تصاویری را روی دیوار نشان می‌دهد که عکس یادگاری با ۲ زن مشهور هالیوودی به نام‌های جولیان مور و کیت بلانشت است؛ مور که بازیگری خداناباور است، نماد زنان عصیانگر و از هم پاشیده در فیلم‌ها ظاهر می‌شود و در مورد دومی نیز قبلا تصویری از محسن تنابنده با کیت بلانشت در صفحه اینستاگرام او منتشر شد که بعد از حواشی متعدد در اینجا با تغییراتی مجددا نشان داده می‌شود.

استفاده از آرایش‌های خاص برای شخصیت‌های زن

سریال پایتخت در فصل هفتم برای شخصیت‌های زن از آرایش‌های خاصی استفاده کرده است، به عنوان مثال کاشت مژه برای فهیمه (نسرین نصرتی) به قدری برجسته است که حتی مورد انتقاد بهتاش فرزندش قرار می‌گیرد.

موهای غیرمعمول رحمت و نمایش آن در قسمت‌های مختلف فیلم، نامگذاری نام کلثوم اکبری قاتل زنجیره‌ای مازندران روی شخصیتی پولدار و خریدار سنگ‌های قیمتی، خواندن ترانه «شری شری لیدی» قطعه‌ای از آهنگ مدرن تاکینگ توسط بهروز (علی امین حسنی)، طریقه کشیدن مواد مخدر از طریق خودکار، بخشی از تکه کلام اندی خواننده لس آنجلسی «چه خوشگل شدی امشب» توسط بهتاش و مواردی دیگر مورد انتقاد کاربران مجازی و فعالان اجتماعی و فرهنگی قرار گرفت.

نیم نگاه: متاسفانه صدا و سیما در پخش یک سریال تلویزیونی که باید بر اساس آموزه‌های اسلامی و ایرانی رفتار کند، اکنون به سمت فرهنگ غربی متمایل شده و تنها برای جذب مخاطب و نشاندن بیننده پای تلویزیون نسبت به اصول و چهارچوب اخلاقی بی تفاوت شده است.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
مطالب مرتبط:

دانش آموخته علوم سیاسی، خبرنگار، تحلیلگر و فعال حوزه اجتماعی و فرهنگی

لینک کوتاه : https://noghtetaslim.ir/?p=2719

نظر شما

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.