به گزارش خبرنگار نقطه تسلیم، انسان در سبد غذایی خود از گوشت قرمز استفاده میکند که در کشورمان استفاده از گوشت قرمز گوسفندی و گوساله مصرف بیشتری دارد.
بر اساس گزارش سایت تجارت نیوز، “ایران یکی از کشورهایی است که بالاترین شاخص قیمت گوشت را در جهان دارند و این شاخص در ایران بیش از دو برابر کشورهای یاد شده است؛ بازاریان مغولستان، رواندا و تانزانیا ارزانترین بها را برای گوشت در بازار از خریداران طلب میکنند، به طوری که ایرانیها ۲.۳ برابر مغولستانیها و ۲.۲ برابر روانداییها و تانزانیاییها برای خرید یک واحد گوشت هزینه میکنند.”
قیمت گوشت در استان قزوین نسبت به استانهای همجوار بالاتر است، به طوری که برخی از شهروندان قزوینی وقتی به شهرهای شمالی مسافرت میکنند، گوشت قرمز گوسفندی را بااختلاف فاحشی خرید و در قزوین مصرف میکنند.
اینکه این تفاوت قیمت چه علتی دارد قابل بررسی است، اما در همین استان قزوین نرخ واقعی گوشت آن چیزی نیست که عرضه میشود، بلکه بسیار پایینتر است.
یکی از دلایل قیمت بالای گوشت قرمز وجود زنجیره طولانی در عرضه است، به طوری که هرچه قدر تعداد حلقههای این زنجیرها بیشتر باشد، این واسطهها به دنبال سود خود بوده و به تبع قیمت افزایش مییابد.
از دیگر دلایل بالابودن قیمت گوشت قرمز انحصار مصرف در نوع گوسفندی و گوساله است، در صورتی که گوشت شتر که سرشار از خاصیت است با قیمتی نزدیک به گوشت گوسفندی در بازار موجود است که البته پیش از این بسیار ارزانتر از نوع گوسفندی و گوساله بود.
حال راهکار چیست و اینکه باید چه کار باید کرد، بازار متشکل از عرضه و تقاضا است و برای اینکه قیمت تغییر کند، باید عرضه و یا تقاضا تغییر یابد، زمانی که عرضه زیاد شود و عرضه کنندگان در انحصار نباشند، میتوان بر روی قیمت گوشت تاثیر گذاشت و اقداماتی انجام داد که قیمت کاهش یابد.
در موقعیت فعلی قیمت گوشت استان قزوین تحت تاثیر تصمیمات اتحادیه دامداران و قصابان استان است و اگر یک بازیگر جدید وارد این حوزه شود میتواند بر تصمیمات آن تاثیرگذار باشد.
پیشنهاد آن است که یک نهاد گسترده و قدرتمند همانند بسیج سازندگی سپاه صاحب الامر (عج)، زمینه ای را فراهم کند که یک تعاونی بزرگ در استان راه اندازی شود، این تعاونی با ماموریت تولید و تامین گوشت قرمز اعم از گوساله و گوسفند از شهروندانی که تمایل به مشارکت و سرمایه گذاری دارند عضو بگیرد.
بر اساس قانون اساسی نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بر سه بخش دولتی، خصوصی و تعاونی است و حمایتهای ویژهای از تعاونیها صورت میگیرد که مغفول مانده است.
با توجه به اینکه نهاد بسیج سازندگی در روستاها شناخته شده و مورد اعتماد مردم است، باید به گونه ای برنامهریزی کرد که دام زنده را پروش دهد، اما نه خود، بلکه با کمک دامداران کوچک در روستاها، به این صورت که فراخوان داده شود تا کسانی که تمایل به مشارکت در تولید دارند، در این امر مشارکت کنند، از افراد ثبت نام شده و ظرفیت آنها شناسایی و یک بانک اطلاعاتی تدوین شود.
در این بانک اطلاعاتی اطلاعات پرورش دهندگان دام ثبت و نگهداری شود که این میتواند به دو صورت باشد: کسانی که در حال حاضر به پروش دام مشغول هستند و کسانی که میخواهند این کار را به تازگی شروع کنند.
در خصوص افراد دسته اول باید یک قرارداد تنظیم شود برای پرورش و یک قرارداد برای خرید دام پرورش یافته که از لحاظ حقوقی نیز موارد مقتضی رعایت گردد.
تعاونی باید بره یا گوساله تازه متولد شده را در اختیار پرورش دهنده قرار دهد و فرایند پروش دام را تا سطح مطلوب دنبال کند که این مرحله میتواند شامل تامین بره یا گوساله، تامین خوراک دام و خدمات دامپزشکی باشد.
در مورد افرادی که تازه کار هستند باید امکانات فرد بررسی گردد و آموزشهای لازم و تخصصی برای پرورش و نگهداری دام داده شود به طوری که فرد بعد از گذران دوره آموزشی و با حمایت پشتیبان در دوره اول، پروش دام را به سرانجام برساند.
اکنون یک شبکه ای از پروش دهندگان دام داریم که بر اساس یک چهارچوب تدوین شده و نظارتهای بهداشتی دام سالم پرورش دادهاند.
با توجه به اینکه کشتارگاه در استان قزوین محدود است و ممکن است ذینفعان برای جلوگیری از کاهش گوشت مانع ذبح شوند، ضروری است بسیج سازندگی یک واحد کشتار راهاندازی کند، به طوری که دام تامین شده در این کشتارگاه ذبح شده و بسته بندی شود، تمامی مراحل این بخش باید بر اساس استاندارهای دامپزشکی و بهداشتی صورت گیرد.
حال اکنون باید توزیع صورت گیرد، ممکن است در این امر نیز ذینفعان مانع از این کار شوند، اما با توجه به اینکه هدف این تعاونی واقعی سازی قیمت گوشت است، مسوولین استان باید حمایتهای لازم در این امر را داشته باشند.
بسیج سازندگی و نیز سپاه صاحب الامر (عج) استان قزوین، در سطح استان اماکنی دارد که میتوان از این اماکن برای عرضه مستقیم گوشت استفاده کرد.
همچنین این تعاونی میتواند در صورت تمایل فروشگاههای گوشت که جواز کسب از اتحادیه دارند، گوشت را با قیمت مناسب در اختیار این صنف قرار دهند تا با قیمت کمتری به دست مصرف کننده برسد که در این مرحله نیز ممکن است با مقاومتهایی از سوی اتحادیه روبرو شود.
برای جلوگیری از این مسائل، مراکز عرضه یا فروشگاههای گوشت این تعاونی باید در سراسر استان راه اندازی شده و به عرضه مستقیم گوشت بپردازد که این امر از طریق راه اندازی بازارچه های عرضه مستقیم همانند استان تهران امکان پذیر است.
درنگ:
گوشت قرمز یکی از مواد خوراکی است که خوردن آن برای سلامت انسان ضروری است، اما با توجه به افزایش قیمت آن در سالهای اخیر سرانه مصرف آن در کشور روز به روز کمتر شده و از سبد غذایی برخی خانوارها حذف شده است.
تعاونی یکی از راهکارهای قانون اساسی برای توسعه اقتصاد کشور است که در مورد غفلت واقع شده است.
در این مورد راه اندازی یک تعاونی با مشارکت شهروندان میتواند حلقههای واسط اضافی زنجیره عرضه گوشت قرمز چه از نوع گوسفندی و چه گاوی را حذف نماید، با حذف این واسطهها سود آنها از قیمت عرضه گوشت کسر شده و به قیمت واقعی خود میرسد.
در این یادداشت پیشنهاد میشود نهاد بسیج سازندگی در استان که ذیل سپاه صاحب الامر (عج) استان است، با یک برنامه ریزی دقیق شهروندان را در این امر مشارکت دهد و با یک تعاونی مدرن زنجیره تولید و عرضه گوشت قرمز را در استان بازطراحی کرده و با عرضه مستقیم آن در قالب بازارچههای پروتئینی در سطح استان و یا فروشگاههای گوشت منحصر به فرد بتواند گامی در کاهش قیمت گوشت قرمز و افزایش سرانه گوشت قرمز در استان بردارد.
پژوهشگر حوزه مدیریت و کارآفرینی، خبرنگار